Vizsla: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Vizsla: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Vizsla is een van oorsprong Hongaarse hond die prachtig is om te zien en een plezier is om in huis te hebben. Zijn zachtaardige aard en loyaliteit maken van hem de ideale gezelschapshond.

Overweeg jij een Vizsla puppy in huis te nemen of wil je graag meer weten over jouw huisdier? Dan vind je in dit artikel alles wat je wilt weten over deze bijzondere hond.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Vizsla

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen

Over de Vizsla

InfoDe Hongaarse Vizsla is een zachtaardige, trouwe en actieve hond
Grootte54 tot 64 cm
Gewicht20 tot 27 kg
LeeftijdEen Vizsla wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud
KarakterIntelligent, zachtaardig, loyaal, aanhankelijk en actief
Kleurverschillende kleuren goud en bruin
Vachtgladde en korte vacht of draadharige en dichte vacht
Aanschaf€ 900,- tot € 1.300,-

Geschiedenis

Wanneer we het hebben over de Vizsla doelen we eigenlijk op twee soorten honden. We onderscheiden de Hongaarse Vizsla en de Hongaarse Vizsla Draadhaar. Het voornaamste verschil zit in de grootte en in het type vacht.

Beide honden komen oorspronkelijk uit Hongarije en hun lijn is terug te leiden tot de tijd van de Romeinen. Hier werd de voorouder van deze honden de Pannonische hond genoemd. Omdat Hongarije in het verleden veel verschillende culturen en rijken heeft gekend, is de Vizsla het resultaat van kruisingen met veel verschillende honden, waaronder de Duitse jachthond en de Weimaraner. Later werd de bloedlijn zelfs beïnvloed door Engelse en Schotse Terriërs.

Onder invloed van al deze verschillende hondenras ontstond de Vizsla zoals deze bekend staat in de geschiedenisboeken: een intelligente en alert hond die uitstekend dienst deed als jachthond. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras flink gereduceerd. Met een nieuw fokprogramma is men erin geslaagd om de Vizsla weer op de kaart te zetten.

Vizsla: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Vizsla is een gespierde en slank hond met een mooie lijn. De rug is vlak en helt licht af bij de staart. Deze staart is laag aangezet. De kop van de Vizsla loopt ietwat spits toe. De gemiddelde breedte is wat langer dan de snuit, maar wel goed in verhouding. De ogen zijn ovaal en middelgroot en hij heeft twee grote, hangende oren.

Vizsla en Vizsla Draadhaar

Onder de Vizsla scharen we de Hongaarse Vizsla en de Vizsla Draadhaar. Dit zijn eigenlijk twee verschillende rassen, maar ze hebben een overeenkomstige oorsprong en gelijkende kenmerken. De Vizsla Draadhaar is echter gefokt door twee fokkers die een hond wilden die beter bestand was tegen een koud klimaat. Deze hond had een dikkere vacht en een zwaardere lichaamsbouw nodig. Dit werd bereikt door de Vizsla te kruisen met een Duitse Staande Hond Draadhaar.

Grootte

De Hongaarse Vizsla is doorgaans tussen de 54 en 64 centimeter hoog. Vrouwelijke honden zijn meestal kleiner van formaat dan de mannelijke honden. Het gewicht varieert tussen de 20 en 27 kilo.

De Hongaarse Vizsla en de Hongaarse Vizsla Draadhaar verschillen onderling onder andere van grootte. De Vizsla Draadhaar is doorgaans iets groter dan de Vizsla.

Vacht

Het grootste verschil tussen de twee Vizsla varianten is tussen de vachtsoorten. De Vizsla Draadhaar werd gecreëerd om met de dikkere vacht beter bestand te zijn tegen kou. De Hongaarse Vizsla heeft een korte en dichte vacht, terwijl de Vizsla Draadhaar een dikkere en dichte vacht heeft. Voor beide honden geldt dat de vacht een variatie van goudkleurig of lichtbruin in.

Karakter

De Vizsla is een vriendelijke en zachtaardige hond. Alhoewel hij van oorsprong dienst deed als jachthond is hij meer dan geschikt als gezelschapshond. Zijn aanhankelijke en loyale aard maakt hem een fantastische compagnon.

De Vizsla is heel sociaal en levendig in huis. Hij is vriendelijk naar vreemden toe, maar erg gehecht aan zijn gezin. Het nadeel hiervan is dat hij verlatingsangst kan ontwikkelen als hij niet bij zijn baasje kan zijn. Dit kan leiden tot blaffen, vernielingen en zelfs het bevuilen van het huis.

Opvoeding en socialisatie

Zoals met elk hondenras is het ook bij de Vizsla belangrijk om veel tijd en aandacht te besteden aan de opvoeding en de socialisatie. Gelukkig is deze hond heel intelligent en leergierig en zal trainen doorgaans geen enkel probleem zijn.

De beste manier om de Vizsla te trainen is door consequent en geduldig te zijn. Omdat de Vizsla erg graag zijn best doet om zijn baasje te behagen, zal hij uit zichzelf doorgaans voldoende gemotiveerd zijn om nieuwe commando's te leren en zich te gedragen.

Heb je net een nieuwe Vizsla pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Vizsla pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Om jouw hond gezond en tevreden te houden is goede verzorging ontzettend belangrijk. De Vizsla heeft de nodige aandacht nodig om zijn vacht mooi en gezond te houden en in optimale conditie te blijven.

Vachtzorg

De kortharige Vizsla heeft in principe weinig vachtzorg nodig. Hij verhaart maar weinig en met eens per week borstelen houd je de vacht in goede conditie.

De Vizsla Draadhaar heeft iets meer vachtverzorging nodig. Dit type hond verhaart meer en zal dan ook vaker geborsteld moeten worden.

Voeding

Het is belangrijk om de dagelijkse voeding goed af te stemmen op jouw hond. Er is veel aanbod qua hondenvoeding, maar lang niet alle merken en soorten zijn geschikt voor de Vizsla. Kies voeding uit die past bij de gewichtsklasse, de leeftijd, de gezondheidstoestand en het energieniveau van jouw hond. Zo zorg je ervoor dat hij de optimale voedingsstoffen binnenkrijgt.

Overige zorg

Naast de juiste voeding en goede vachtzorg is het ook belangrijk om jouw Vizsla's oren, nagels en gebit goed te onderhouden. De Vizsla heeft hangende oren. Deze oren zijn ontvankelijker voor vuil en ontstekingen. Maak de oren dus regelmatig goed schoon.

Het is ook belangrijk om het gebit een paar keer per week goed te poetsen. Ook honden kunnen gebitsproblemen hebben. Door goed te poetsen voorkom je tandsteen, tandvleesproblemen, ontstekingen en een slechte adem.

Als het goed is slijten de nagels van jouw Vizsla vanzelf tijdens wandelingen, maar controleer regelmatig of een knipbeurt nodig is. Zo voorkom je overlast van te lange nagels.

Vizsla: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Vizsla is een zeer actieve hond, zoals ook af te lezen is aan zijn sportieve bouw. Hij heeft veel beweging nodig en veel fysieke en mentale uitdaging. Als hij zich verveelt kan hij opstandig worden en gedragsproblemen vertonen.

Beide typen Vizsla's zullen dagelijks behoefte hebben aan minstens 2 uur wandelen of andere activiteiten. Dat betekent dat zijn baasje vrij veel tijd zal moeten vrijmaken voor activiteiten met zijn hond. Hier zul je als hondenbezitter zeker rekening mee moeten houden.

De Vizsla was van origine een jachthond en dit instinct zit nog in hem. Daarom zul je de Vizsla zeker een plezier doen met activiteiten die een beroep doen op dit instinct. Apporteren, behendigheidsoefeningen, gehoorzaamheidstrainingen en veldproeven zijn altijd een succes.

Gezondheid

De Vizsla is een relatief gezond hondenras en kan met goede zorg en voldoende aandacht gemiddeld 12 tot 14 jaar oud worden. Het is wel belangrijk om als baasje op de hoogte te zijn van enkele medische aandoeningen waar deze hond een verhoogde kans op heeft.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een erfelijk bepaalde aandoening waarbij het heupgewricht zich verkeerd ontwikkelt. De Vizsla heeft hier aanleg voor. Heupdysplasie kan leiden tot pijnklachten, bewegingsproblemen, slijtage en zelfs vergroeiingen.

Elleboogdysplasie

Naast heupdysplasie heeft de Vizsla ook een vergrote kans op elleboogdysplasie. Bij deze aandoening ontwikkelt juist het ellebooggewricht zich niet juist. Ook bij deze aandoening kan de hond kampen met pijnklachten, problemen met bewegen, vergroeiingen en slijtage.

Glaucoom

De Vizsla is ook gevoelig voor glaucoom, ook wel groene staar genoemd. Door een onjuiste afvoer van vloeistoffen bouwt de druk in het oog op. Hierdoor wordt het zicht vertroebeld en kan de hond uiteindelijk blind worden.

Naast deze aandoeningen heeft de Vizsla een vergrote kans op het ontwikkelen van entropion, epilepsie en allergieën.

Aanschaf en kosten

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een rashond rekening te houden met een toepasselijk prijskaartje. Een Vizsla is niet goedkoop: doorgaans betaal je € 900,- tot € 1.300,- voor deze hond bij een officiële fokker.

Officiële fokkers

Ondanks dit prijskaartje is het belangrijk om de Vizsla wel aan te schaffen via een erkende fokker en niet in zee te gaan met een broodfokker die honden verkoopt voor een lagere prijs. Deze broodfokkers zijn namelijk vooral uit op winst en niet op het welzijn van het ras of de individuele hond.

Als je zakendoet met een broodfokker ben je nooit helemaal zeker van de zuiverheid van jouw rashond. Er is minder inachtneming van de rasstandaarden en minder respect voor de stamboom. Bovendien staat het welzijn van de honden niet voorop en is er een vergrote kans op honden met gezondheidsproblemen, gedragsproblemen en zelfs trauma's.

Overige zorgkosten

Met een hond in huis nemen de maandelijkse kosten uiteraard ook toe. Doorgaans kun je rekenen op zo'n € 50,- aan basis onderhoudskosten. Dit zijn de uitgaven die je kunt verwachten te maken voor verzorging, voeding en speelgoed. Volgen jullie een cursus of heeft jouw hond speciale zorgbehoeften? Dan vallen deze maandelijkse kosten uiteraard hoger uit.

Veelgestelde vragen

Met de informatie in dit artikel ben jij goed voorbereid op het verzorgen en opvoeden van jouw Vizsla puppy. Je weet nu precies wat jouw hond nodig heeft, hoe je optimaal voor hem kunt zorgen en waar je op medisch gebied alert op moet zijn.

In onderstaande overzicht van veelgestelde vragen beantwoorden we nog enkele populaire vragen over de Vizsla. Heb jij een prangende vraag? Wie weet staat het antwoord hier dan wel tussen.

Is de Vizsla een goede waakhond?

De Vizsla is van oudsher een jachthond, maar de eigenschappen die hem zeer geschikt maken als jachthond zijn ook nuttig als waakhond. Hij is intelligent, alert en zeer loyaal naar zijn baasje toe.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Vizsla?

De Vizsla behoort tot de FCI-rasgroep 7:Voorstaande honden.

In deze categorie vinden we ook veel andere honden, waaronder de Engelse Setter, de Weimaraner en de Stabijhoun.

Hoe is de Vizsla in omgang met andere dieren?

De Vizsla kan in principe goed overweg met andere dieren. Met goede socialisatie kan hij uitstekend overweg met andere honden en zelfs katten verdragen.

Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de aard van de Vizsla. Omdat hij van oorsprong een jachthond was, is dit instinct nog volop aanwezig. Dit geeft een risico op jachtgedrag tijdens het uitlaten, vooral op kleinere dieren.

Hoe is de Vizsla in omgang met kinderen?

De Vizsla is erg sociaal en kan, met enige gewenning, goed omgaan met volwassenen en kinderen. Met jonge kinderen kan hij wat afwachtend zijn omdat ze onvoorspelbaar zijn.

Laat jouw hond nooit alleen met (jonge) kinderen in een ruimte. Zowel de hond als de kinderen zijn daarvoor te onvoorspelbaar.

Kan een Vizsla goed alleen zijn?

Een Vizsla is erg sociaal en hecht zich aan zijn baasje. Hij houdt er dan ook niet van om alleen gelaten te worden. Met enige training kun je dit wel oefenen, maar een Vizsla zal het nooit prettig vinden om lange tijd alleen thuis te zijn. Hij kan gaan blaffen en zelfs vernielzuchtig worden.

Kun je een Vizsla in huis nemen in een appartement?

Een Vizsla is een zeer actieve hond die heel veel beweging nodig heeft op een dag. In principe maakt de woning waar hij leeft niet uit, zolang hij maar genoeg tijd buitenshuis kan doorbrengen en ook binnenshuis uitdagend speelgoed heeft.

Als je niet beschikt over een tuin bij jouw woning zul je meerdere uren per dag met jouw Vizsla moeten wandelen en spelen. Zonder deze fysieke en mentale stimulatie wordt jouw hond anders opstandig en vervelend.

JeVizsla (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeVizslakunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameVizsla van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Vizsla puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Vizsla: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

References

Top Articles
Jim Shore Weihnachtsfiguren zum Sammeln und Bewundern
Weihnachten / Christmas
How To Fix Epson Printer Error Code 0x9e
Dairy Queen Lobby Hours
Blorg Body Pillow
Mrh Forum
7.2: Introduction to the Endocrine System
Barstool Sports Gif
Tlc Africa Deaths 2021
Rochester Ny Missed Connections
OnTrigger Enter, Exit ...
Craigslist Alabama Montgomery
Bahsid Mclean Uncensored Photo
Kris Carolla Obituary
Minecraft Jar Google Drive
Beebe Portal Athena
Honda cb750 cbx z1 Kawasaki kz900 h2 kz 900 Harley Davidson BMW Indian - wanted - by dealer - sale - craigslist
Hennens Chattanooga Dress Code
Att.com/Myatt.
The Blind Showtimes Near Amc Merchants Crossing 16
Www.dunkinbaskinrunsonyou.con
Cain Toyota Vehicles
Southwest Flight 238
Soul Eater Resonance Wavelength Tier List
Wat is een hickmann?
Geico Car Insurance Review 2024
Penn State Service Management
Guide to Cost-Benefit Analysis of Investment Projects Economic appraisal tool for Cohesion Policy 2014-2020
Plasma Donation Racine Wi
Publix Daily Soup Menu
Emiri's Adventures
Max 80 Orl
P3P Orthrus With Dodge Slash
Gideon Nicole Riddley Read Online Free
Microsoftlicentiespecialist.nl - Microcenter - ICT voor het MKB
Wbli Playlist
Sitting Human Silhouette Demonologist
Craigslist In Myrtle Beach
Great Clips On Alameda
American Bully Xxl Black Panther
Facebook Marketplace Marrero La
20+ Best Things To Do In Oceanside California
Temu Y2K
1v1.LOL Game [Unblocked] | Play Online
Vindy.com Obituaries
The Wait Odotus 2021 Watch Online Free
Courtney Roberson Rob Dyrdek
Mejores páginas para ver deportes gratis y online - VidaBytes
Mikayla Campinos Alive Or Dead
7 Sites to Identify the Owner of a Phone Number
Bunbrat
Cbs Scores Mlb
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5455

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.