In dit artikel
- Introductie van de Hyundai IONIQ 6
- Een fraai ontwerp, op enkele details na
- Interieurmaterialen: IONIQ 6 nog matiger dan de IONIQ 5
- De IONIQ 6 combineert een efficiënte aandrijving met rijcomfort
- Veel standaarduitrusting in het duurste Balance-model
- De IONIQ 6: de zuinigste geteste elektrische auto
- Het oordeel van onze experts over de 100% elektrische sedan van Hyundai
Introductie van de Hyundai IONIQ 6
De zuinigste geteste elektrische auto
Met de IONIQ 6 biedt Hyundai zijn eerste 100% elektrische middenklasse sedan. Hyundai wil zo concurreren met de Tesla Model 3, de BMW i4, de EQE Mercedes en de Volkswagen ID.7.
Aan pluspunten ontbreekt het de auto in ieder geval niet, hoofdzakelijk dankzij de 800V-accu die niet alleen een goede actieradius biedt, maar ook snel oplaadt. Aangesloten op een snellaadpaal laadt u de auto in 20 minuten op om 400 km te kunnen rijden. De IONIQ 6 heeft een ontzettend laag verbruik van 15,5 kWh/100 km en is daarmee een van de zuinigste elektrische auto's die tot nu toe zijn getest.
Het interieur van de IONIQ 6 past niet bij het prijskaartje
De geteste IONIQ 6 Balance heeft een hoge startprijs van 62 499 euro. Hoewel de standaarduitrusting interessant is, kloppen de rustieke materialen en afwerking van dit interieur niet bij een voertuig in deze prijsklasse.
Met een lengte van 4,86 meter, een breedte van 2,15 meter (inclusief spiegels) en draaicirkel van 12,3 meter is deze sedan aan de grote kant, vooral als je hem in de stad gebruikt. De IONIQ 6 heeft een maximaal laadvermogen van 454 kg en een maximale daklast van 80 kg. De optionele trekhaak kan maximaal 100 kg dragen. Het maximale trekgewicht bij een geremde aanhanger is 1500 kg en bij een ongeremde aanhanger 750 kg. Het voortuig behoort daarmee min of meer tot een van de beste op dit vlak.
Terug naar boven
Een fraai ontwerp, op enkele details na
Zoals gebruikelijk bij Hyundai is er op de carrosserie maar weinig aan te merken. De componenten en het resultaat voldoen aan de verwachtingen, inclusief rechte en gelijkmatige spleten tussen de carrosseriepanelen. Het enige schoonheidsfoutje zien we bij de kofferbakopening. Hier is geen vernislaag aangebracht, waardoor de laspunten duidelijk zichtbaar zijn.
De onderkant van de auto is volledig afgedekt met een glad oppervlak, wat de auto beschermt en hem buitengewoon aerodynamisch maakt.
De motorkap wordt ondersteund door twee gasveren en is gemakkelijk te openen en te sluiten. Helaas moeten we de klep wel handmatig ontgrendelen via een hendeltje onder het stuurwiel.
Onvoldoende prestaties wat betreft de koplampen en het zicht
Hoewel de IONIQ 6 standaard is uitgerust met LED-koplampen, die voor het eerst over matrixtechnologie beschikken, wat betekent dat de lichtbundel automatisch wordt aangepast aan de verkeersomstandigheden, is het eindresultaat niet 100% overtuigend.
De lichtbundel is smal, ongelijkmatig en de intensiteit is niet sterk genoeg. Het is ook belangrijk om te noemen dat de auto geen bochtverlichting en koplampsproeiers heeft. Hierdoor is het verlichtingssysteem van de IONIQ 6 minder goed dan dat van de Duitse concurrenten.
Beperkt zicht achterin
Ook de bestuurder zelf heeft minder goed zicht. De IONIQ 6 beperkt zich tot de minimale vereisten, wat ervoor zorgt dat de brede stijlen en hoofdsteunen rechtsachter het zicht behoorlijk beperken. Lage objecten zijn aan de voorkant goed zichtbaar, maar aan de achterkant niet. De buitenspiegels zijn niet asferisch, waardoor de zijkant van de auto beter zichtbaar zou zijn.
Over het algemeen zal de bestuurder niet goed kunnen inschatten waar de randen van de auto zijn, omdat die buiten het gezichtsveld liggen. De 360-graden-camera en de parkeersensoren komen om die reden goed van pas. Ook is de auto uitgerust met parkeerhulp, die kan helpen bij parallel, schuin en haaks parkeren. Bovendien kan de auto ook zelf naar voren en naar achter rijden.
Moeilijk instappen in een lage auto
Instappen in de IONIQ 6 is niet eenvoudig, omdat de auto relatief laag is. Als bestuurder moet je goed door je benen zakken, want de stoel bevindt zich in de laagste stand slechts 47 cm boven de grond. Ook achterin is het lastig vanwege de lage instap.
Het sleutelloze toegangssysteem is niet zo veilig. Het is namelijk mogelijk om de auto te openen en te starten met een zender.
Terug naar boven
Interieurmaterialen: IONIQ 6 nog matiger dan de IONIQ 5
De afwerking is grotendeels netjes, maar de gebruikte materialen voor het interieur van de IONIQ 6 zijn teleurstellend. Na de kritiek op de voorganger is het met dit nieuwe model nog erger gesteld.
Er is gebruikgemaakt van goedkope materialen, wat niet zou mogen gezien de prijs van de auto. De auto die wij hebben getest, de Balance, kost 62 499 euro. Het interieur bestaat voor een groot deel uit hard plastic, dat bijzonder gevoelig is voor krassen. Alleen de bovenkant van het dashboard is er niet van gemaakt. Ook de vloerbedekking met plastic lijkt het resultaat te zijn van kostenbesparende keuzes. De binnenkant van de deuren is eveneens van hard plastic, terwijl die in de IONIQ 5 van schuimplastic was gemaakt.
Dit is een erg teleurstellend resultaat gezien de klasse van deze auto.
Acceptabele kofferbak voor een sedan
De IONIQ 6 heeft een kofferruimte van 405 liter. Met de stoelen neergeklapt komt de capaciteit uit op 760 liter. Dat is netjes voor een middelgrote sedan. De opening van de kofferbak is daarentegen niet erg breed, zoals vaak het geval is bij dit type auto. Houd er rekening mee dat je geen grote voorwerpen kunt vervoeren met deze auto.
Verder is er extra opbergruimte onder de kofferbak (15 liter) en onder de motorkap (40 liter). De binnenkant heeft echter geen handige opbergvakken, haakjes of netjes.
Veel ruimte en comfort voorin
Dankzij het strakke en gestroomlijnde ontwerp heb je voorin veel ruimte en kun je de meest voorkomende handelingen makkelijk uitvoeren. Bestuurders met een lengte tot 2 meter kunnen comfortabel achter het stuur zitten. Door het (optionele) panoramische glazen dak ervaar je nog meer comfort en voelt de auto ruimtelijk aan. Zowel de bestuurdersstoel als de passagiersstoelen bieden een goede lendensteun en zien er aantrekkelijk uit. Het Balance-model is standaard uitgerust met elektrische verstelling.
Passagiers op de achterbank met een lengte tot 2,20 meter profiteren van veel beenruimte. Voor het hoofd is daarentegen minder ruimte. De aerodynamische vorm van de auto heeft namelijk invloed op de ruimte tot het plafond. Passagiers die langer zijn dan 1,80 meter kunnen het plafond raken. De bank is breed genoeg voor twee volwassenen, maar met een derde persoon erbij wordt het wat krap.
De akoestiek is goed te noemen, vooral bij lage en middelhoge snelheden. Het geluid op de snelweg is redelijk. Bij een snelheid van 130 km/u gaf de meter 65,6 decibel aan. De 18-inch wielen waren daarentegen wel duidelijk hoorbaar op ruw wegdek.
Terug naar boven
De IONIQ 6 combineert een efficiënte aandrijving met rijcomfort
De krachtige elektromotor van Hyundai
De IONIQ 6 is afhankelijk van de accugrootte en het aantal aandrijfmotoren verkrijgbaar met drie soorten aandrijving. Het geteste model met grote accu en achterwielaandrijving biedt een combinatie van comfort, rijplezier en veiligheid. Deze auto heeft een vermogen van 168 kW (229 pk).
De elektrische aandrijving van Hyundai behoudt zijn solide basis in de IONIQ 6. Bij het starten heeft de auto direct een regelmatig vermogen. Er is vrijwel geen sprake van vermogensverlies, zelfs niet op de snelweg. En dat zonder merkbare trillingen of geluiden.
Acceleratie en maximumsnelheid van de IONIQ 6
Hyundai zegt dat een sprint van 0 naar 100 km/u 7,4 seconden duurt. Volgens onze tests versnelde de IONIQ 6 in 3,6 seconden van 60 naar 100 km/u en in 4,7 seconden van 80 naar 120 km/u. De auto heeft een topsnelheid van 185 km/u.
Rijden met één pedaal dankzij regeneratief remmen
Qua vering scoort de IONIQ 6 gemiddeld. Net als de meeste andere modellen van het merk is de auto stevig en biedt het voertuig een comfortabele rij-ervaring op de snelweg. Maar als je met deze auto over minder egale wegen rijdt of obstakels passeert, kunnen de inzittenden de oneffenheden op de weg goed voelen. Hoewel de IONIQ 6 het op dit punt beter doet dan de Tesla Model 3, komt de auto niet in de buurt van de prestaties van BMW of Mercedes.
Over het algemeen rijdt de auto soepel en biedt hij een goede stabiliteit. Een minpunt is de vertraging in de respons tussen de stuurbediening en de achteras en de externe kracht die, vooral in bochten, wordt uitgeoefend op de achteras. Verder is de besturing responsief en is de feedback goed, wat bijdraagt aan ontspannen en moeiteloos rijden.
Het regeneratieve remsysteem werkt goed en maakt het echt mogelijk om met één pedaal te rijden. Je kunt het systeem instellen op vier verschillende niveaus (van 'nul' tot 'intensief') en bij correct gebruik zul je het rempedaal bijna nooit nodig hebben. De overgang van regeneratief remmen naar gewoon remmen valt nauwelijks op. De auto heeft bij 100 km/u 35,5 meter nodig om tot stilstand te komen voor een noodstop en dat is een prima resultaat.
Terug naar boven
Veel standaarduitrusting in het duurste Balance-model
Navigatiesysteem en airconditioning
De IONIQ 6 is standaard uitgerust met een navigatiesysteem met realtime verkeersinformatie. Er is ook een tool aan boord waarmee je oplaadpunten kunt vinden. Het 12,25-inch aanraakscherm is goed zichtbaar voor de bestuurder. Het nadeel is echter dat het scherm relatief ver weg zit, waardoor de bestuurder er niet zo goed bij kan.
Alle IONIQ 6-modellen hebben standaard airconditioning voor twee zones. De Core Plus- en Balance-modellen zijn standaard uitgerust met verwarmde stoelen (voor en achter), een verwarmd stuurwiel en getinte ruiten. Voor het instapmodel, het Core-model, geldt dit niet.
Smartphone en audio
De auto biedt ook een standaard bluetooth-verbinding om je smartphone te koppelen, twee USB-C-poorten voorin en een V2L-functie om apparaten op te laden (230 volt). Het model beschikt bovendien over een Bose-audiosysteem met acht luidsprekers.
De IONIQ 6 ondersteunt zowel Android Auto als Apple CarPlay, hoewel je hiervoor wel je telefoon moet aansluiten via een USB-kabel. Dat geldt ook voor opladen.
Daarnaast kun je tal van instellingen beheren vanaf een app op je telefoon.
Technologische veiligheidsoplossingen
De Balance is standaard uitgerust met alle hulpsystemen die Hyundai aanbiedt voor zijn elektrische auto's. Dit omvat een systeem voor dodehoekwaarschuwing, een noodremassistent (met botswaarschuwing), rijstrookwaarschuwing, adaptieve cruisecontrol (met snelheidsbegrenzing) en semi-automatische snelwegassistentie.
In de crashtest van Euro NCAP behaalde de IONIQ 6 een uitstekende score van 97% en kreeg het voertuig vijf sterren voor de veiligheid voor alle inzittenden. Voor het onderdeel 'veiligheid voor kinderen' scoort de auto een nette 87%. Wat de bescherming van voetgangers betreft, behaalt de auto echter slechts 66%. De standaard aanwezige noodremassistent met personen- en fietsersdetectie zou het risico op een aanrijding en ernstig letsel echter aanzienlijk moeten verkleinen.
Terug naar boven
De IONIQ 6: de zuinigste geteste elektrische auto
Autonomie en capaciteit van de accu
De IONIQ 6 beschikt over een accu van 77,4 kWh netto. Deze sedan van Hyundai valt op door zijn lage verbruik. Met 15,5 kWh/100 km is deze auto de zuinigste in onze tests. Met een volledig opgeladen accu profiteer je van een actieradius van 555 km. Bij langzaam rijden of gebruik in de stad is het bereik zelfs 600 km.
Laadtijd van de IONIQ 6
Laden kan met wisselstroom (meegeleverde type 2-connector) of met gelijkstroom (meegeleverde CCS-connector).
Via een normaal stopcontact (230 volt) duurt het laden ongeveer 38 uur, wat niet aanbevolen wordt, vooral omdat er daarbij meer stroom verloren gaat. Op wisselstroom via een geschikte laadpaal duurt een volledige laadbeurt acht uur (op 11 kW).
Dankzij het 800V-accusysteem is het daarentegen mogelijk om onder ideale omstandigheden in slechts 19 minuten van 10% naar 80% op te opladen en dat is een goede prestatie. Onder minder gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld in de winter, liggen deze resultaten lager. Het is wel mogelijk om de accu voor te bereiden op het opladen door een snellaadpaal op te geven als bestemming in het navigatiemenu. Het voorbereiden van de accu kan niet op een andere (handmatige) manier.
Gebruiksgemak voor dagelijkse ritten en lange trajecten
De laadkabels berg je gemakkelijk op in de "frunk", een opbergruimte onder de motorkap.
De IONIQ 6 beschikt ook over de V2L-functie (Vehicle-To-Load). Dat betekent dat je met de auto:
- tot 3,6 kW stroom (230 volt) kunt leveren aan apparatuur.
- andere elektrische voertuigen kunt opladen als de accu voldoende is opgeladen.
Terug naar boven
Het oordeel van onze experts over de 100% elektrische sedan van Hyundai
Plus- en minpunten van de IONIQ 6
Pluspunten
|
Minpunten
|
IONIQ 6: een zuinige en milieubewuste auto
Het sterkste punt van dit voertuig is zijn gemiddelde verbruik van 15,5 kWh/100 km. Hierbij is rekening gehouden met laadverlies bij een 3-fasen-aansluiting met 16 ampère.
Het Core-model is verkrijgbaar vanaf € 50 499 (de Core Plus kost € 53 999) en de prijs van de Balance bedraagt € 62 499. Een hoge aanschafprijs, maar je geniet dan ook van een goed uitgerust voertuig. De maandelijkse uitgaven en de onderhoudskosten zijn acceptabel. Bovendien biedt Hyundai vijf jaar garantie op de auto, ongeacht het aantal gereden kilometers.
Op de batterijzit een standaard garantie van acht jaar of 160 000 kilometer. Als je de levensduur van de accu wilt verlengen, is het beter dat je de accu niet helemaal leeg laat lopen, het opladen beperkt tot 80 of 90% van de capaciteit en zo min mogelijk gebruikmaakt van snellaadpalen.
Terug naar boven