Dinner Train trekt spoor van financiële vernieling (2024)

Serge Vinkenvleugel

1 september, 18:17 5 minuten leestijd

Dinner Train trekt spoor van financiële vernieling (2)

Het failliete Dinner Train laat een financieel spoor van vernieling achter. Drentse en noordelijke klanten van het rijdende treinrestaurant kregen hun geld al niet terug nadat Dinner Train ritten cancelde omdat er problemen waren. Maar nu het bedrijf failliet is, staan de reizigers als laatste in de rij van de schuldeisers en kunnen ze waarschijnlijk fluiten naar hun geld.

Pamela Veerman en Harry Meijer uit Assen boekten voor twee vrienden uit Assen en henzelf op 8 juni een reis bij Dinner Train. Kosten: 567,63. Zoals alle klanten moesten ze vooruit betalen. Ze zouden op 30 augustus een mooie rondrit gaan maken met als vertrekplaats Apeldoorn. Meijer: "Wat een verrassing had moeten zijn met lekker dinerend treinen en een jaren '20 moordspel in de trein is uitgelopen op een enorme teleurstelling."

In het weekeinde van 2, 3 en 4 augustus zou Dinner Train zes ritten verzorgen vanuit Zwolle. Reizigers kregen een week vooraf te horen dat de reis niet door zou gaan. Drentse en noordelijke dinerreizigers kregen een mail van Dinner Train met de mogelijkheid om op een later tijdstip in 2024 een andere rit te boeken of de wachten tot de ritten van 2025 bekend zouden worden gemaakt. Meteen geld terug geven deed Dinner Train niet, klanten die dat wilden konden een voucher krijgen en na vijf maanden dat voucher omzetten in een teruggave van geld. Een voucher of een rit die nooit kwam.

Bij RTV Oost kwamen zo'n 30 meldingen binnen over de ritten in Zwolle. Meest schrijnende is die van Martha Geerts uit Hattem. Die wilde haar zeventigste verjaardag eens goed vieren met familie en is nu haar 1600 euro aan Dinner Train-tickets kwijt. Landelijk gaat het waarschijnlijk om honderden gedupeerde klanten.

Dinner Train-personeel werd regelmatig niet betaald. Omroep Brabant sprak met medewerkers die nog tussen de 400 euro en 3500 euro tegoed hebben.

Wat een verrassing had moeten zijn met lekker dinerend treinen is uitgelopen op een enorme teleurstelling

Bij rechtshulpverzekeraars als Univé en DAS hebben zich al tientallen klanten gemeld. Landelijk gaat het waarschijnlijk om honderden. "Maar nu het bedrijf failliet is kunnen verzekeraars eigenlijk niks meer doen", legt manager rechtshulp Marjolein Jansen van Univé in Assen uit. "Mensen kunnen nu alleen nog een vordering op Dinner Train indienen bij de curator. Maar uit de praktijk weten we dat consumenten meestal onderaan de lijst van schuldeisers staan. De belastingdienst, het UWV als werknemers niet zijn betaald, de bank en leveranciers gaan in de praktijk altijd voor."

Curator Fred Froger van Dinner Train laat aan RTV Drenthe weten dat er zeker een schuld van een aantal tonnen is waaronder een schuld bij Train Charter Services, de eigenaar van de restauranttrein. En er zijn amper bezittingen bij het bedrijf. Hoop dat gedupeerde dinerreizigers hun geld terug krijgen heeft Froger nauwelijks.

Bewust failliet?

Op de vraag van RTV Drenthe of Beltz bewust heeft aangestuurd op een faillissem*nt omdat reizigers dan achter in de rij staan na schuldeisers die voor gaan ontkent Froger dat. "Daar heb ik geen aanwijzingen voor. Beltz heeft het faillissem*nt aangevraagd om te kijken of het bedrijf nog een doorstart kan maken."

Een juridisch conflict tussen de Train Charter Services en Dinner Train lijkt de laatste zet gegeven te hebben voor het faillissem*nt van Dinner Train. De twee bedrijven hadden al langer onenigheid. Volgens de curator heeft dinnertrain-directeur Beltz laten weten dat er regelmatig treinen met mankementen uit vielen. Treineigenaar Luc Peulen liet aan de Telegraaf weten dat Dinner train de rekeningen voor de trein domweg niet betaalde.

Strafbaar feit?

Het lijkt er heel sterk op dat Dinner Train de afgelopen maanden door is gegaan met het aanbieden van dinerreizen en het innen van geld van reizigers terwijl het bedrijf al diep in de financiële problemen zat en de treinen (deels) niet konden rijden. Lees de facebook groep Dinner Train Annuleringen er maar eens op na, daar staan tig voorbeelden. Ook Pamela Veerman en Harry Meijer boekten terwijl de trein al niet meer kon rijden. Meijer: "Ik vind het schandalig, het is gewoon oplichting."

Ik vindt het schandalig, het is gewoon oplichting

Marjolein Jansen van Univé: "Als dat zo is dan is er sprake van opzet en een mogelijk strafbaar feit. Daar moet de curator als hij dat tegen komt melding van maken bij de rechter." Curator Fred Froger is uiterst voorzichtig in zijn reactie. Hij moet nog beginnen met inlezen in het faillissem*nt en wat hij nu weet heeft hij uit een gesprek met Dinner Train-directeur Tim Beltz. "Ik heb op dit moment geen aanwijzingen voor kwade opzet, maar nogmaals: ik moet nog in dit faillissem*nt duiken dus mocht ik dit soort zaken tegen komen, zal ik dat zeker melden."

De niet failliete bv van Dinner Train

De twee bv's van Dinner Train zijn falliet: Train Charter Events en Train Events. Maar eigenaar Tim Beltz heeft nog een bv: Boress. Naar de bankrekening van Boress werden (sommige) reizigers automatisch toe geleid bij het maken van een boeking van Dinner Train. Boress is niet failliet. De vraag is: zit in die bv nog geld van gedupeerde reizigers?

Curator Froger laat aan RTV Drenthe weten: "Wat u schrijft is mij niet bekend. Ik ga uiteraard onderzoek doen naar de geldstromen maar daar kan ik nu nog niks inhoudelijk over melden."

De curator denkt in september het eerste verslag over het faillissem*nt klaar te hebben. Bent u ook gedupeerde van Dinner Train en woont u in Drenthe? RTV Drenthe verslaggever Serge Vinkenvleugel komt graag met u in contact: s.vinkenvleugel@rtvdrenthe.nl

Dinner Train Failliet: 'Het is gewoon oplichting'

Waarom ging het weer mis met Dinner Train?

Vlak na het faillissem*nt had curator Fred Froger een eerste gesprek met Dinner Train directeur Tim Beltz. Froger benadrukt: "dit is zijn visie op wat er mis ging."

Froger: "Beltz heeft de Dinner Train na een eerder faillissem*nt in 2019 over genomen. In de covid-pandemie ging het de verkeerde kant op met het bedrijf. Er waren anderhalf jaar geen inkomsten omdat er niet met dinergasten gereden kon worden. Om de financiële positie beter te maken heeft Beltz het treinmaterieel in 2021 verkocht aan Train Charter Services, en huurde hij sinds die tijd de trein."

"Daarna liep het liep het bedrijf volgens Beltz weer heel goed maar ontstonden er opnieuw problemen toen de prijzen voor het gebruik van elektriciteit en het gebruik van het spoor omhoog gingen. Die kreeg Dinner Train doorberekend van Train Charter Services. Er zijn toen meer rijtuigen in de trein gekomen om meer gasten mee te kunnen nemen en zo de inkomsten te verhogen."

Volgens Beltz vielen er heel vaak rijtuigen uit en dat resulteerde volgens Froger in een juridisch conflict tussen Dinner Train en Train Charter Services. Dinner Train kon ritten niet uitvoeren en hield de treinleverancier daarvoor verantwoordelijk. De treinleverancier wilde vervolgens niet meer leveren omdat Dinner train de rekening niet betaalde.

Dinner Train trekt spoor van financiële vernieling (2024)

References

Top Articles
71500 Yen To Usd
Mariscos El Malecon Bar And Grill North Richland Hills Photos
Evil Dead Movies In Order & Timeline
Will Byers X Male Reader
Food King El Paso Ads
Craigslist Monterrey Ca
El Paso Pet Craigslist
Osrs But Damage
1TamilMV.prof: Exploring the latest in Tamil entertainment - Ninewall
Hover Racer Drive Watchdocumentaries
Moe Gangat Age
Otr Cross Reference
Summoners War Update Notes
Morgan And Nay Funeral Home Obituaries
Wizard Build Season 28
Connect U Of M Dearborn
Truth Of God Schedule 2023
Itziar Atienza Bikini
Missouri Highway Patrol Crash
Cta Bus Tracker 77
eHerkenning (eID) | KPN Zakelijk
Rimworld Prison Break
Plaza Bonita Sycuan Bus Schedule
Village
Anonib Oviedo
Tomb Of The Mask Unblocked Games World
Joann Fabrics Lexington Sc
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
Darktide Terrifying Barrage
3473372961
Frommer's Belgium, Holland and Luxembourg (Frommer's Complete Guides) - PDF Free Download
Chilangos Hillsborough Nj
Kgirls Seattle
Google Chrome-webbrowser
Walgreens Agrees to Pay $106.8M to Resolve Allegations It Billed the Government for Prescriptions Never Dispensed
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Captain Billy's Whiz Bang, Vol 1, No. 11, August, 1920
America's Magazine of Wit, Humor and Filosophy
Joey Gentile Lpsg
Nba Props Covers
Postgraduate | Student Recruitment
Paul Shelesh
Ups Authorized Shipping Provider Price Photos
Goats For Sale On Craigslist
Gabrielle Abbate Obituary
Canonnier Beachcomber Golf Resort & Spa (Pointe aux Canonniers): Alle Infos zum Hotel
Arginina - co to jest, właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
De boeken van Val McDermid op volgorde
Motorcycle For Sale In Deep East Texas By Owner
Urban Airship Acquires Accengage, Extending Its Worldwide Leadership With Unmatched Presence Across Europe
2000 Fortnite Symbols
Provincial Freeman (Toronto and Chatham, ON: Mary Ann Shadd Cary (October 9, 1823 – June 5, 1893)), November 3, 1855, p. 1
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5423

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.